Afgelopen vrijdag mocht ik een mooie wandeling maken in Zeeland. Ik heb er een klein stukje van een natuurgebied bezocht met de naam De Zwaakse Weel. Bij het bezoekerscentrum van Natuurmomenten zaten 3 boswachters die ons het één en ander vertelden over de dierenpopulatie in het gebied. Heel interessant.

De Zwaakse Weel is het restant van een oude kreek die gelegen was tussen de Honte (tegenwoordig Westerschelde) en het Veerse Diep in Nederland. Tegenwoordig ligt hij in de buurt van het dorp Kwadendamme.

De Zwake was tot aan de 15e eeuw de verbinding tussen Middelburg en Antwerpen. Deze uitloper van de Schelde scheidde het eiland Zuid-Beveland van het eiland Borssele. Toen in de 15e eeuw het belang van de Honte (de tegenwoordige Westerschelde) toenam, is deze rivier afgedamd ter hoogte van ‘s-Gravenpolder. Daarna is het gebied geleidelijk ingepolderd.
 

De Zwaakse Weel is een van de grootste natuurgebieden in de “Zak van Zuid-Beveland”’. Het gebied, waarin ca. 100 ha in bezit is van Natuurmonumenten, heeft een rijke flora en het gebied is zeer belangrijk voor vele soorten watervogels.

(Bron: Wikipedia)

Hieronder de route in SportsTracker en daaronder enkele foto’s om een indruk te geven. Echt een winterse dag met onderweg 2x een lichte hagelbui.

Vrijdag 8 december 2017, de Zwaakse Weel

De Zwaakse Weel, 8 december 2017
Tagged on:             

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.