De 7 Do’s en Don’ts van het (samen) hiken met Hiker Online.

De Do’s
1. Kom met een goed humeur en stel je in op een leuke ervaring. Besef je dat de laatste kilometers anders zullen aanvoelen dan de eerste, maar dát zijn de kilometers waarin jij je grenzen verlegt, en díe kilometers maken dat je de volgende hike nog meer plezier hebt!
2. Hou de gids en de groep in de gaten! Iedereen heeft een eigen voorkeurstempo. Wacht even als je te ver voorop loopt, of maak wat meer tempo als je achterop raakt.
3. Wees flexibel met je kleding! Zorg dat je wat extra’s kan aantrekken als het kouder is dan gedacht, en andersom. En een regenbui geeft niets tijdens een hike, maar je moet dan natuurlijk wel een regenjasje bij je hebben.
4. Loop op goede wandelschoenen, die enkelsteun geven, met inlegzolen die bij de stand van jouw voeten passen. Op oneffen terrein kun je makkelijk je enkel verzwikken, en dat betekent dan het einde van de hike voor jou.
5. Neem voldoende eten en drinken mee. Je lijf is als een motor, er moet voldoende brandstof in. Begin op tijd met eten en drinken!
6. Wissel tijdens de hike wat af met wie je loopt. Een hike is de ideale gelegenheid om contact te leggen met iemand die je niet kent. Laagdrempeliger wordt het niet!
7. Geniet vanaf het allereerste moment van de natuur en de omgeving. De schepping is mooi! Neem af en toe een foto, zodat je thuis nog eens kunt nagenieten. Mooie foto’s plaatsen we graag op de website van Hiker Online zodat ook anderen van jouw foto’s kunnen genieten.

De Don’ts
1. Wees niet te overmoedig als het gaat om de wandelafstand. Als je nog niet zoveel wandelervaring hebt, kies dan liever voor een kortere hike. Door meer te wandelen, zul je merken dat je steeds langere afstanden kunt lopen.
2. Loop nooit zomaar achter iemand aan bij het oversteken van een fietspad of weg. Blijf bewust van je omgeving en kijk zelf of je veilig kunt oversteken.
3. Draag geen nieuwe schoenen tijdens lange hikes. Probeer nieuwe schoenen eerst uit op kortere wandelingen. Het lopen met blaren zorgt voor een vervelende herinnering aan een hike!
4. Ga niet in discussie met de gids over de route. De gids heeft de route voorbereid en is verantwoordelijk voor een goede hike ervaring.
5. Laat geen afval achter, ook geen bananenschillen. Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn. ‘Leave no trace’ is een belangrijk principe van een hiker.
6. Mocht je pijn krijgen tijdens het wandelen, vertel het aan de gids. Misschien is er een blarenpleister nodig of is een moment van rust voldoende om weer door te kunnen gaan. Blijf er niet mee doorlopen, voorkom blessures. 
7. Neem geen huisdieren mee tijdens de hike. Honden zijn niet altijd toegestaan in natuurgebieden en zo’n gebied kun je zomaar tegenkomen tijdens de hike!