Beste wandelvrienden,

Afgelopen maand mocht ik samen met mijn 2 wandelcompanen onze verkenning van de beroemde ‘Via Egnatia’ afronden. Al eerder schreef ik hier over Het Pelgrimspad, de Via Monastica, de Voie Verte Trans-Ardennes, de Via Campaniensis en de Via Francigena. Nu dan een kort verslag van de Via Egnatia.

Het eerste deel van deze route mocht ik vorig jaar met de auto doen en van het tweede deel hebben we nu grote stukken mogen lopen. Wat een voorrecht. Door bergen en valleien, langs rivierbeddingen, langs meren en kust, dorpen en steden, gaat de oude Via Egnatia-route 1000 km oostwaarts van Dürres in Albanië naar Istanbul in Turkije. Delen van de oude weg zijn bewaard gebleven en zijn er nog steeds om van te genieten voor de oplettende wandelaar.

Gebruikmakend van de voormalige Romeinse stations, is dit een reis door de geschiedenis die je kijk op Europa zal veranderen. Via Egnatia staat voor de culturele verbinding tussen Oost en West. Wandelen hier biedt een bijzonder inzicht in het amalgaam van culturen die de Balkan zijn geworden.

Via Egnatia was in zijn begintijd waarschijnlijk niet overal één weg, maar in sommige delen een winter- en zomerbaan, een weg dwars door de bergen voor soldaten te voet en een bredere route voor de legerimpedimenta in wagens. Na een periode van verwaarlozing reconstrueerde het Ottomaanse rijk delen van de weg.

Met het aanleggen van de landsgrenzen in de 19e en het begin van de 20e eeuw verloor de Via Egnatia zijn functie als hoofdverbinding tussen Oost en West. Landbouwgebieden werden uitgebreid ten koste van de oude weg en bestratingsstenen werden voor andere doeleinden gebruikt.

Erosie in de bergen spoelde delen van de wegen weg, daar en in de vlakten bedekten nieuwe sedimenten het oorspronkelijke oppervlak. Maar er zijn nog steeds delen van de weg te zien met de oude bestrating en er zijn ongeveer 40 mijlpalen hersteld. En onderzoek leidt nog steeds tot nieuwe ontdekkingen van delen van de oorspronkelijke Via Egnatia.

Hieronder een overzicht van de route (klik hier voor een vergroting) en een aantal foto’s voor een impressie van de hike. Voor meer info over de Via Egnatia kun je ook hun officiële website bezoeken.

Graag tot hikes.

Walter

https://vanderwolf.wordpress.com/

Info: Via Egnatia Foundation

‘Via Egnatia’, van Albanië naar Turkije
Tagged on:                                     

6 thoughts on “‘Via Egnatia’, van Albanië naar Turkije

  • 30 maart 2023 at 19:19
    Permalink

    Is een tent meedragen noodzakelijk op deze route?

  • 31 maart 2023 at 11:13
    Permalink

    Hoi Peter, dank voor je reactie. Het hangt er een beetje vanaf wat je verwachtingen zijn en/of wat de eisen zijn aan de wandeling die je wilt maken? Ga je voor meerdere dagen weg dan lijkt het mij wel verstandig om een tent bij je te hebben. Er zitten namelijk stukken bij waar je niemand gaat tegenkomen. Dan is de tent en wat water en voedsel wel belangrijk om bij je te hebben. In ons geval was het heel heet en besloten we in verband met hygiëne om veel onderdak te verblijven en niet alleen in de tent. Dus dan pasten we onze route daaraan aan. Mijn uitgangspunt is wel om altijd een tentje mee te nemen in geval van nood. Hoop dat je hier wat aan hebt. Succes!
    Wandelgroet, Walter

  • 17 december 2023 at 18:35
    Permalink

    Helaas heb ik mijn Via Francigena bij Rome moeten afbreken door een versleten rechterheup. De pijn werd te erg om te kunnen doorlopen. Straks in april met een prachtig stuk titanium in mijn lichaam wil ik mijn route in Rome via Bari weer oppakken. Enige tijd geleden heb ik d.m.v. het contactformulier gevraagd of er voor de Via Egnatia een pelgrimspaspoort beschikbaar is. Ik heb daar nog geen antwoord op gekregen. Kan iemand mij daarover informatie verschaffen?
    Dank, Peter

  • 17 december 2023 at 21:12
    Permalink

    Hoi Peter,

    Ik denk dat ik je vraag daarover even heb gemist. Ik zal je privé een mailtje sturen.

    M.v.g.

    Walter

  • 17 december 2023 at 21:28
    Permalink

    Hoi Peter,

    Ik krijg helaas het volgende bericht terug van van je mailserver, blijkbaar ontvang je geen mail? Ik heb het eerste deel van je mailadres even weggelaten. Stuur ons s.v.p. je 06-nummer dan kunnen we evt. bellen of appen.

    Vr. groet,

    Walter
    _ _ _ _ _ _ _

    This is the mail system at host outbound11.mail.transip.nl.

    I’m sorry to have to inform you that your message could not
    be delivered to one or more recipients. It’s attached below.

    For further assistance, please send mail to postmaster.

    If you do so, please include this problem report. You can
    delete your own text from the attached returned message.

    The mail system

    <.....@x4all.nl>: Domain x4all.nl does not accept mail (nullMX)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *