Beste wandelvrienden,

Afgelopen maand mocht ik samen met mijn 2 wandelcompanen onze verkenning van de beroemde ‘Via Egnatia’ afronden. Al eerder schreef ik hier over Het Pelgrimspad, de Via Monastica, de Voie Verte Trans-Ardennes, de Via Campaniensis en de Via Francigena. Nu dan een kort verslag van de Via Egnatia.

Het eerste deel van deze route mocht ik vorig jaar met de auto doen en van het tweede deel hebben we nu grote stukken mogen lopen. Wat een voorrecht. Door bergen en valleien, langs rivierbeddingen, langs meren en kust, dorpen en steden, gaat de oude Via Egnatia-route 1000 km oostwaarts van Dürres in Albanië naar Istanbul in Turkije. Delen van de oude weg zijn bewaard gebleven en zijn er nog steeds om van te genieten voor de oplettende wandelaar.

Gebruikmakend van de voormalige Romeinse stations, is dit een reis door de geschiedenis die je kijk op Europa zal veranderen. Via Egnatia staat voor de culturele verbinding tussen Oost en West. Wandelen hier biedt een bijzonder inzicht in het amalgaam van culturen die de Balkan zijn geworden.

Via Egnatia was in zijn begintijd waarschijnlijk niet overal één weg, maar in sommige delen een winter- en zomerbaan, een weg dwars door de bergen voor soldaten te voet en een bredere route voor de legerimpedimenta in wagens. Na een periode van verwaarlozing reconstrueerde het Ottomaanse rijk delen van de weg.

Met het aanleggen van de landsgrenzen in de 19e en het begin van de 20e eeuw verloor de Via Egnatia zijn functie als hoofdverbinding tussen Oost en West. Landbouwgebieden werden uitgebreid ten koste van de oude weg en bestratingsstenen werden voor andere doeleinden gebruikt.

Erosie in de bergen spoelde delen van de wegen weg, daar en in de vlakten bedekten nieuwe sedimenten het oorspronkelijke oppervlak. Maar er zijn nog steeds delen van de weg te zien met de oude bestrating en er zijn ongeveer 40 mijlpalen hersteld. En onderzoek leidt nog steeds tot nieuwe ontdekkingen van delen van de oorspronkelijke Via Egnatia.

Hieronder een overzicht van de route (klik hier voor een vergroting) en een aantal foto’s voor een impressie van de hike. Voor meer info over de Via Egnatia kun je ook hun officiële website bezoeken.

Graag tot hikes.

Walter

https://vanderwolf.wordpress.com/

Info: Via Egnatia Foundation

‘Via Egnatia’, van Albanië naar Turkije
Tagged on:                                     

2 thoughts on “‘Via Egnatia’, van Albanië naar Turkije

 • 30 maart 2023 at 19:19
  Permalink

  Is een tent meedragen noodzakelijk op deze route?

 • 31 maart 2023 at 11:13
  Permalink

  Hoi Peter, dank voor je reactie. Het hangt er een beetje vanaf wat je verwachtingen zijn en/of wat de eisen zijn aan de wandeling die je wilt maken? Ga je voor meerdere dagen weg dan lijkt het mij wel verstandig om een tent bij je te hebben. Er zitten namelijk stukken bij waar je niemand gaat tegenkomen. Dan is de tent en wat water en voedsel wel belangrijk om bij je te hebben. In ons geval was het heel heet en besloten we in verband met hygiëne om veel onderdak te verblijven en niet alleen in de tent. Dus dan pasten we onze route daaraan aan. Mijn uitgangspunt is wel om altijd een tentje mee te nemen in geval van nood. Hoop dat je hier wat aan hebt. Succes!
  Wandelgroet, Walter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *