‘Een mini vakantie’ noemde één van de wandelaars ons bezoek aan Marken. En inderdaad het voelt altijd bijzonder om op een eiland te zijn, omringd door water. In dit geval dan een schiereiland, Marken, gelegen aan het Markermeer en de Gouwzee.

We ontmoeten elkaar op de Central Parking en besluiten dit keer de koffie aan het einde te doen omdat er mogelijk later deze ochtend nog een buitje kan vallen. Via de Beatrixbrug lopen we het dorp binnen en meteen snap je waarop dit voormalige vissersdorp een toeristische trekpleister is. Het klompenmuseum en de karakteristieke groene houten huizen op palen zijn een bijzondere bezienswaardigheid.  We lopen naar de haven, het beginpunt van onze wandeling.

Het eerste stuk van de route gaat over een oud klinkerpad op de dijk. Aan de overkant van de Gouwzee zien we Volendam, Monnickendam en Almere liggen. Na ca. 6 kilometer bereiken we het uiterste puntje van het eiland, waar het  ‘Paard van Marken’ ligt, de vuurtoren uit 1839, nu woonhuis. De witte toren met de rode kap is een geliefd foto-object. Op het erf zien we trouwens een bijzondere verschijning: een hond met een duikbril……

We eten een broodje en lopen via het Oosterpad terug naar het dorp. Donkere wolken pakken samen en het spettert maar gelukkig is het van korte duur. Het blijken de visserijdagen te zijn dus er is volop gezelligheid in de haven van Marken. We ploffen neer op het terras voor een kop koffie en een versnapering. Op een of andere manier blijkt Peter een enorme aantrekkingskracht te hebben op mussen, heel bijzonder (zie foto). We hebben weer genoten met elkaar. 

Klik hier op de route te bekijken.

De ochtendhike is een maandelijks terugkerende hike. Elke laatste zaterdagochtend van de maand ontmoeten we elkaar voor een wandeling van maximaal 8 kilometer. Je bent van harte welkom.

 

Ochtendhike Mooi Marken, zaterdag 25 juni 2022
Tagged on:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *