Beste Wandelvrienden,

Voor mijn wandeling naar Jeruzalem maak ik gebruik van diverse lange-afstand-wandelpaden. Mijn eerste korte verslag daarvan kun je hier teruglezen. Vandaag mijn tweede korte verslag van mijn volgende LAW: de ‘Via Monastica’.

De Via Monastica lift mee op de bestaande infrastructuur (LAW- en GR-paden, wandel- en fietsknooppuntennetwerken, RAVEL-wegen) en maakt geregeld gebruik van rivier- en kanaaloevers. Dat maakt de beschrijving en de bewegwijzering een stuk eenvoudiger.

De route hiernaast (paars) loopt van ’s-Hertogenbosch naar Vessem en verder naar de norbertijnenabdij van Postel. Na de abdij van Postel kan men kiezen voor de “historische” route langs de abdijen van Tongerlo en Averbode of voor een kortere weg naar Diest.

Na Averbode heb je in Zichem de keuze tussen een route langs het bedevaartsoord Scherpenheuvel of een meer historische weg via Diest.

In Budingen kan je nogmaals kiezen: of de “historische” route langs Zoutleeuw en de vroegere abdij van Heylissem (Hélécine) naar Geldenaken (Jodoigne), of de kortere route naar Geldenaken via Tienen en Hoegaarden. Vanaf Geldenaken gaat het rechtstreeks naar Namen.

Na Namen loopt de Via Monastica door de Maasvallei via de abdij van Leffe, Hastière en Givet naar Hierges en vervolgens via Olloy en Oignies naar het eindpunt in Rocroi.

Vanaf Rocroi kan je verder naar Reims langs de route van de “Randonneurs et pèlerins RP 51” (Jacobsgenootschap uit Reims). Ik heb ervoor gekozen om de Via Monastica te volgen tot aan Ham-sur-Meuse in Frankrijk en daarna een volgende lange-afstands-pad te volgen. Maar daarover een volgende keer meer.

Hieronder de gehele route die ik tot nu toe gelopen heb (waaronder de route van de Via Monastica tot aan Ham-sur-Meuse) en een kort fotoverslag van de route van de Via Monastica die ik heb gevolgd.

Shalom!

NB: voor meer info over de diverse Pelgrimswegen kun je de website van het Vlaams Compostelagenootschap bezoeken.

‘Via Monastica’, één van de vijf Pelgrimspaden naar Frankrijk
Tagged on:                                                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *