Het is al weer even geleden dat Walter en ik samen een meerdaagse hike hebben gemaakt. In onze drukke agenda’s hadden we het weekend van 9 t/m 11 december hiervoor apart gezet.

Ons onderkomen ligt in Wirtzfeld, gelegen in de Duitstalige gemeente Büllingen. Wirtzfeld is een klein idyllisch dorpje in de Oost Kantons, ten zuiden van de Hoge Venen op 580-610 meter hoogte en vlakbij het meer van Bütgenbach. Het heeft de afgelopen dagen gesneeuwd en het landschap is op deze hoogte prachtig wit. In de lager geleden gebieden ligt veel minder sneeuw.

Ons weekend start met een hike rond het meer van Bütgenbach (11 km). We lopen o.a. over de stuwdam van Bütgenbach. Verder langs de oevers van het meer, nu eens kortbij, dan weer verder weg. Sommige stukken lopen we over vlonders. Het valt ons op dat er weinig water in het meer staat. Later horen we van onze gastvrouw dat dit bewust wordt gedaan om al het smeltwater in de wintermaanden op te kunnen vangen. Al met al een leuke maar enigszins saaie wandeling maar misschien zijn we wat verwend met al onze hike avonturen.

Voor de zaterdag hebben we een hike in de omgeving van Xhoffraix uitgekozen. Een bestaande wandeling van ruim 18 kilometer (de groene eend route), de heuvelkammen van de rivier de Warche. Een hele pittige wandeling, met serieuze stijgingen en afdalingen maar ongelofelijk mooi. Weinig vlakke stukken, veel steile hellingen en onverharde paden maken de wandeling uitdagend en avontuurlijk. Het is genieten van het begin tot het eind. Deze route gaat voor ons de boeken in als een van de mooiere hikes in de Ardennen.

Op aanraden van onze gastvrouw maken we op zondag een hike boven het dorp Rocherath. Deze wandeling staat bekend als ‘De verborgen vallei’. Volgens haar ligt daar veel sneeuw en ze heeft gelijk. Het beginpunt ligt bij de herdenkingsplaats Hasselpath. Het is fris maar de prachtige witte wereld maakt veel goed. Bijzonder is hier het eerste stuk bos waar op verschillende punten kraters, schuilhutten e.d. uit WW2 bewaard zijn gebleven. De wandeling loopt door het Oleftal, waarbij we eerst aan de Belgische kant en na onze uitdagende oversteek over de Olef aan de Duitse kant lopen (gemeente Hellenthal, Eifel). Vlakbij ligt het militair oefenterrein Elsenborn. Ook hier worden we op diverse plekken herinnerd aan de periode 40-45. Een rijk historisch gebied. Het zonnetje breekt door en we genieten volop van de laatste kilometers. Vanaf hier rijden we verfrist en opgeladen weer huiswaarts. Ardennen, tot snel !

Vrijdag 9-12-2022, het meer van Bütgenbach, route.
Zaterdag 10-12-2022, Xhoffraix, de heuvelkammen van de Warche, route.
Zondag 11-12-2022, de verborgen vallei (Oleftal), route.

Meerdaagse hike, Büllingen (België) – 9 t/m 11 december 2022
Tagged on:                                 

6 reacties op “Meerdaagse hike, Büllingen (België) – 9 t/m 11 december 2022

 • 12 december 2022 at 17:10
  Permalink

  Mooi verslag Jac! Dank voor het prachtige weekend. Altijd nagenieten van de foto’s. Zegen en groet, W.

 • 12 december 2022 at 19:13
  Permalink

  Jij ook bedankt, Walter. Het was goed om samen weer eens op pad te zijn. Heb ervan genoten. Jac

 • 19 december 2022 at 14:11
  Permalink

  Nice!

 • 19 december 2022 at 16:09
  Permalink

  Dank voor je reactie Koert. Mocht je eens mee willen, altijd van harte welkom!

 • 21 december 2022 at 14:27
  Permalink

  Gebied grenzend aan meerdaagse hike Eifel september 2020,wij logeerden vlakbij de grens in Duitsland, Ramscheid, mooi gebied,Aad
  Nu

 • 21 december 2022 at 15:39
  Permalink

  Dat heb je helemaal goed Aad. Onze hike van zondag schampte de hike die we in september 2020 hebben gedaan in dat grensgebied. Scherp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *