Twintig deelnemers waren er voor onze meerdaagse hike op de Veluwe. Supergaaf om weer een weekend met elkaar op stap te zijn en wat hebben we genoten!

Deelnemer Cees Zwinkels heeft het volgende verslag geschreven.

De hikes
Zoals gebruikelijk maken we gedurende het weekend 3 hikes: op vrijdag (aankomstdag) en zondag (vertrekdag) circa 10 kilometer en op zaterdag circa 20 kilometer. De drie Veluwe hikes zijn – uitgaande van de afstanden hierboven genoemd – door Evert ontworpen met het Garmin programma Basecamp. Tijdens de hikes zijn er door de deelnemers prachtige foto’s gemaakt. De mooiste foto’s vinden jullie onder deze tekst.

Ons verblijf
Ons verblijf was op KleinKoestapel in Putten, een voormalige boerderij waar de eigenaren Hendry en Jenny dit jaar een glamping en een B&B zijn gestart. Omdat er maar liefst twintig deelnemers zijn, hebben we op de glamping drie luxe safaritenten gehuurd. Twee deelnemers verblijven in een eigen tentje.

De start op vrijdag
We ontmoeten elkaar bij Brasserie Schovenhorst in Putten. Het is heerlijk weer en op het terras maken we kennis met elkaar. Velen kennen elkaar al maar er is dit keer ook een groepje Belgische deelnemers voor het eerst mee. Leuk! Vanuit de Brasserie maken we onze eerste hike door het heidegebied Grote Ark. Het is een prachtige 1e hike.

Na de hike rijden we naar KleinKoestapel en checken in. De safaritenten zijn echt luxe ingericht: heerlijke bedden, een keuken met koelkast, koffiezetapparaat, waterkoker en ook een heerlijke douche. Op voorhand is er een tentindeling gemaakt. De Belgen slapen met elkaar in één ‘safarikot’. Het is leuk om elkaar beter te leren kennen. Ook leren we het nodige over de verhoudingen tussen België en Nederland. Interessant!

We schuiven de drie picknicktafels aan elkaar die we gedurende het weekend gebruiken voor het ontbijt. De onderlinge sfeer is goed en genieten van een heerlijk drankje op veld van de glamping. Het zonnetje schijnt, echt genieten! We eten bij Het Smulhuisje in Putten, een prima eetgelegenheid waar we ons de hamburgers met patat goed laten smaken.

Mannen naar Gods hart
Omdat we christenen zijn, hebben we ook dit keer een thema waar we met elkaar over nadenken: ‘mannen naar Gods hart’. In de Bijbel staan verhalen van grote Godsmannen zoals Abraham, Mozes, Noach, David, Daniël etc. Zij boekten successen in hun leven, maar kenden ook tegenslagen. Alles kom je tegen in het leven van deze mannen: falen, angst, hoogmoed, maar ook kracht, moed en overwinning. We kijken naar de levens van 3 koningen: Saul, David en Salomo. Wat een tegenstellingen zijn er te ontdekken in hun levens. David wordt een man naar Gods hart genoemd. Toen David gezondigd had, gaf hij toe dat hij fout was geweest en vroeg hij vervolgens God om vergeving. En die kreeg hij, omdat God het waardeert als mensen serieus berouw naar Hem tonen. Hoe anders was zijn zoon Salomo. Hij begon goed maar eindigde slecht. Hij vond zichzelf belangrijk en deed wat hij zelf goed vond. Hij gaf zijn fouten niet toe. Hij veranderde zijn gedrag naar God toe niet.

Zaterdag
Onze hike op zaterdag heeft als startpunt Gasterij ’t Hilletje en gaat over het Kootwijkerzand, met behoorlijk wat kilometers door het rulle zand. In de 20 kilometer lange wandeling is een uitbreidingslus tot 24 kilometers gemaakt voor de echte enthousiastelingen! Vier mannen beslissen om de extra lus te doen. We komen langs het karakteristieke en inmiddels leegstaande gebouw van Radio Kootwijk. Uiteindelijk ontmoeten we elkaar weer vlak voor het eindpunt van de hike. Moe maar voldaan rijden we terug naar KleinKoestapel. Na een versnapering en een relaxmomentje rijden we met z’n allen naar de Chinees in Voorthuizen.

Nou ja, met z’n allen? Eén van onze ‘broeders’ ontbrak aan tafel. En geen teken van leven. Een Whatsapp berichtje volgt: waar zijn jullie? Hij bleek op de glamping achtergebleven te zijn. Nee, hij was niet opgesloten en ook niet in slaap gevallen, hij lag lekker muziek te luisteren! Twee andere broeders hebben hem snel opgehaald, zodat ons gezelschap weer compleet was.

Ook de Chinees lijdt blijkbaar onder de huidige schaarste op de arbeidsmarkt. Er was slechts één (zeer vriendelijke en markante) Chinese dame aanwezig, die zowel het restaurant als het afhaalgedeelte runde. Het opdienen van de rijsttafel liet 90 minuten op zich wachten maar uiteindelijk kreeg de dame vleugels!  Uniek was dat de rijsttafel niet in één keer, maar gefaseerd in gerechten werd uitgeserveerd. Niemand van ons heeft uiteindelijk een gerecht gemist en we kwamen niets tekort. Navraag leerde dat de serveerster haar twee broers zo ver had gekregen om op zaterdagavond in de keuken te gaan staan. Het was een zeer gezellige avond met heerlijk eten en heel erg veel lachen. Juist!

In de tweede nacht krijgen de twee mannen in hun tentje bezoek van een paar ever(t)zwijnen. Het is een vreemd voorval wat om 4 uur ’s nachts leidt tot de nodige tumult en hilariteit. Achteraf bleek het een goed geregistreerde grap te zijn van een aantal broeders die via een Bluetooth speaker en een mp3 het geluid van knorrende everzwijnen nabootsten. We konden er achteraf met z’n allen smakelijk om lachen.

Zondag, de laatste dag
Op zondagochtend na het ontbijt praten we na over het weekend en ons thema. Enkele mannen delen iets uit hun eigen leven in relatie tot het thema ‘mannen naar Gods hart’. Heel waardevol. We danken God met elkaar voor het mooie weekend. Na het inpakken en de inspectie van de safaritenten door Jenny, vertrekken we voor onze laatste hike richting het Leuvenumse Bos. De wandeling gaat langs de Leuvenumse beek. Tijdens de lunchstop hebben we uitzicht op het in de zon schitterende Hulsthorsterzand. Deze hike is een heen-en-weer wandeling, over net wat andere paden terug dan heen.

Ook dit is weer een schitterende hike en hiermee sluiten we ons zeer geslaagde weekend af. We kijken uit naar de volgende. Deze zal in november plaatsvinden in de Eifel Duitsland. Ga je mee?            

Vrijdag 19 mei, hike 1 – Heidegebied Grote Ark
Zaterdag 20 mei, hike 2 – Kootwijkerzand
Zondag 21 mei, hike 3 – Leuvenumse Bos

 

Meerdaagse hike Veluwe (Putten) – 19 t/m 21 mei 2023
Tagged on:                                     

3 thoughts on “Meerdaagse hike Veluwe (Putten) – 19 t/m 21 mei 2023

 • 26 mei 2023 at 14:06
  Permalink

  Mooi geschreven Cees en prachtige foto’s uitgezocht Jacques. Was weer even in het moment. Dank … 😁
  Walter

 • 4 juni 2023 at 20:43
  Permalink

  Dank, Walter. Reserveer het 1e weekend van november maar alvast. We hopen dan weer een meerdaagse te organiseren …… spreek je snel, Jacques.

 • 7 juni 2023 at 15:52
  Permalink

  Helemaal “Juist” !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *