Beste wandelvrienden,

Recent mocht ik samen met mijn vrouw in Turkije het volgende stuk van mijn pelgrimage naar Jeruzalem afleggen. Al eerder schreef ik hier over Het Pelgrimspad, de Via Monastica, de Voie Verte Trans-Ardennes, de Via Campaniensis, de Via Francigena en de Via Egnatia. Dit keer een kort verslag van de ‘Sufitrail’ en de ‘St. Paultrail’.

Wat een bijzondere reis is het geworden. In twee en een halve week moesten we een kleine 600 km afleggen. Natuurlijk veel te weinig tijd voor zo’n afstand en voor een land met zo’n rijke Joods/Christelijke geschiedenis. Desondanks hebben we veel van de sfeer mogen proeven, kennis mogen maken met de Islamitische cultuur en met de gastvrijheid en vriendelijkheid van de bevolking.

Ook hadden we ons erop toegelegd contact te zoeken met de Christelijke Turkse bevolking en hadden we specifiek vragen aan hen over het leven in een Islamitische samenleving. Nog geen 1% van de bevolking belijdt het Christelijke geloof en wonen er slechts zo’n 20.000 Joden. Het heeft ons diep geraakt en ons met nederigheid vervult.

De Sufi Trail is een LAW-route van zo’n 800 km die loopt van Istanbul naar Konya. Istanbul was de plek waar we de vorige keer met de Via Egnatia waren geëindigd en dus nu ook het beginpunt van deze reis. De route loopt door prachtige natuur en idyllische oude dorpjes. Hoewel we lazen dat de route goed onderhouden wordt waren er toch diverse lastige stukken onderweg die voor problemen zorgden. Voor info over de route en de gpx-tracks kun je de officiële website bezoeken waarvan het bestuur zich in Nederland bevindt.

De St Paul Trail is een bewegwijzerd wandelpad van zo’n 500 km van Perge, 10 km ten oosten van Antalya naar Yalvac, ten noordoosten van het meer van Eğirdir. Eğirdir is een belangrijk vervoers- en accommodatieknooppunt op de route. Het pad gaat over Romeinse wegen, voetpaden en bospaden. Het is een ruige route beginnend op zeeniveau en opklimmend tot 2200m, met twee optionele toppen op ongeveer 2800m. Ook deze route zorgde voor problemen in verband met slecht onderhouden stukken op de route.

Hiking & Outdoors in Turkije is voor de echte wandelliefhebber die niet wars is van een uitdaging. Je kunt de reis het best plannen in de lente en in de herfst. In juli en augustus is het echt te heet. Zelfs nu in september/oktober merkten we dat wandelen op bepaalde momenten op de dag vanwege de hitte lastig was.

Veel overnachtingen op de beide routes kun je vinden in hotels, dorpshuizen en kleine pensions. Op de langere stukken zul je moeten kamperen – er zijn wat dat betreft genoeg goede plekken. Hieronder een overzicht van de route die wij genomen hebben en een aantal foto’s voor een impressie van de hike.

Misschien tot hikes.

Walter

https://vanderwolf.wordpress.com/

Info: Sufitrail & St. Paultrail online

‘Sufi -en St. Paul Trail’, van Istanbul naar Antalya
Tagged on:                                         

3 thoughts on “‘Sufi -en St. Paul Trail’, van Istanbul naar Antalya

 • 11 oktober 2022 at 14:00
  Permalink

  Goede prestatie, toch een avontuur, mooie reportage, Aad

 • 11 oktober 2022 at 21:22
  Permalink

  Prachtige trip weer geweest, Walter. Mooie foto’s ook !

 • 13 oktober 2022 at 07:52
  Permalink

  Ja zeker mannen, dankbaar dat het kon en alles zo goed verlopen is. Hoop jullie spoedig op de meerdaagse hike te ontmoeten. Moet het echter nog even met mijn werk zien te regelen. Hoop spoedig meer info te hebben.
  Gr. W.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *